Безсумнівно, весільний торт є основним солодким частуванням, яке подається на весіллі і дуже часто саме правильний вибір весільного торта дозволяє красиво завершити святкове дійство і додати останній штрих до торжества. Звичайно, весільне ласощі має відрізнятися не тільки смаком, але і дуже красивим зовнішнім виглядом, виконуючи,таким чином, відразу дві функції - весільного декору і солодкого частування для гостей.
У великих кондитерських, що спеціалізуються на виготовленні тістечок і тортів, обов'язково передбачений приблизний каталог з переліком коржів і крему, який можуть там запропонувати. Крім того,новинкою надаваних послуг є відеозйомка процесу приготування торта, яка виконується за бажанням молодят. Зовнішній вигляд торта вибирається або з цього ж каталогу, або кондитер разом з молодятами «накидає» зразковий ескіз майбутнього весільного торта. Якщо в кондитерській немає такої послуги,то ескіз потрібно приносити з собою, вже готовий.
Перше, що вибирається у весільному торті - це його форма. Найбільш поширеною є коло, сердечко і квадрат, всі інші довільні форми також допускаються, була б фантазія. До того ж, торт може бути як одноярусні, так і багатоярусним.Багатоярусні торти також мають кілька видів - з підставками і без підставок. Підставки або купуються разом з тортом, або беруться напрокат. Торти без підставок - це так звані, ярусні торти, в яких кожен верхній шар трохи менше за розміром, ніж нижній.
Другим важливим пунктом у виборі торта є вибір коржів і начинки.Найчастіше рецепти весільного торта для коржів визначають бісквіт, але коржі типу «медовик» також вельми популярні. Серед начинки для тортів користуються успіхом різноманітні крему - на основі білків, заварний, масляний та інші. Можна застосовувати різні смаки, або додати в начинку шматочки свіжих фруктів. В принципі,вибір коржів і крему залежить вже від смаку замовника і від періоду року. Наприклад, для літнього часу переважно «легкі» йогуртові торти або торти-суфле, а для зимових весіллів варто замовити звичні кремові начинки і просочені коржі.
Якщо весілля планується велика,то є сенс замовити великий багатоярусний торт і всі його яруси зробити різними. Наприклад, нижній - шоколадний, середній - медовик, а верхній - суфле. Якщо торт передбачається без підставок, то нижні яруси повинні бути виконані з найважчих коржів і начинок, а верхні - більш легкими. Якщо яруси торта будуть триматися на підставках,то немає різниці, який ярус, де буде розташовуватися.